Kripos med rapport om overgrep på barn under 14 år som starter på sosiale medier. Kari Nessa Nortun setter representanter fra de store sosiale mediene på plass. I Danmark anbefaler ekspertutvalg at tech-gigantene skal ut av skolen.
Ane Dahl Torp (som også er med i VEV) reagerer på rapporten som Kripos legger frem om at flere og flere seksuelle overgrep mot barn under 14 år starter på sosiale medier. Hun mener politikerne må ta grep, for dette går ikke lenger etter.
«Vi foreldre har vært naive lenge nok. Barn på ni år skal ikke være på sosiale medier.»
Det forteller politioverbetjent i Kripos, Vemund Eggen Sæther, som har jobbet med flere store overgrepssaker i Norge de siste årene.
Hans beskjed promoteres på Kripos' Instagram og har vekket respons hos mange.
Nå håper Kripos at funnene blir problematisert enda mer.
Regjeringen og sosiale medier:
Regjeringen med kunnskapsminister Kari Nessa Nortun i spissen fortsetter arbeidet om å regulere sosiale medier og irettesetter representanter fra Google, Meta, SnapChat og TikTok sammen med digitaliseringsminister Karianne Tung.
Det ble direkte tale fra Kari Nessa Nortun som sier mener teknologiselskapene må gjøre mye mer for å hjelpe barn og foreldre. Foreldrene er dømt til å tape kampen, når styrkeforholdet blir så skjevt.
Det forventes at norske myndigheter kommer med 15-års aldersgrense. Hvordan dette skal gjennomføres er fortsatt under utredning.
Les flere detaljer fra møtet mellom Regjeringen og teknologiselskapene her:
Telia lanserer lynkurset for foreldre og barn som heter "Trygg på skjerm"
Dette er ikke kommersiell plassering, men nevnes fordi det er 2 medlemmer fra VEV som bidrar med faglig innhold i et gratis kurs.
Kurset gir deg som forelder mange nyttige tips og kan anbefales her: Trygg på skjerm
IT-ekspert Christer Veland Aas (medlem i VEV) bidrar med kunnskap og innhold inn veilederen sammen med Stian Barnes Simonsen, Silje Sirnes Winje, Chris Omdahl (YouTuber), Peder Kjøs (Psykolog), Marte Roa Syvertsen (Hjerneforsker). Her finner du hands-on kurs for å justere innstillinger på barnas dingser for å styre skjermtid og lære mer om menneske og maskin. Maja Lunde (medlem i VEV) bidrar også inn i den nye Podcast serien om barn og medier.
I Danmark anbefaler ekspertgruppen at skolene kutter båndene til teknologigigantene! Digitale verktøy skal være reklamefrie, sporingsfrie og beskytte elevenes data, med mål om å sikre en digital infrastruktur bygget på demokratiske verdier. Pilotprosjekter med open source-løsninger er allerede på trappene. 🌟📚🔒 Dette står i sterk kontrast til det norske skjermbruksutvalgets rapport, som ikke tar et like tydelig oppgjør med tech-giganters rolle i skolen. 🇩🇰 vs. 🇳🇴
Fra klasserommet:
Yngve Leine, lærer på videregående skole skriver om klasserom med mobilbruk og digitale hjelpemidler på NRK Ytring.
«Anbefalinger» og «retningslinjer» om mobilbruk og digitale hjelpemidler er utilstrekkelig. I klasserommet står jeg imot en tsunami av apati, likegyldighet og aktiv selvdistrahering fra mobiler og laptoper.
Som lærer føler jeg meg ofte maktesløs og mismodig. Hva er det jeg driver med her? Hva er hensikten med norsk skole? Det synes å være stor avstand mellom de vedtatte idealene og virkeligheten i klasserommet.