Puls ~ uke 50

Kripos med rapport om overgrep på barn under 14 år som starter på sosiale medier. Kari Nessa Nortun setter representanter fra de store sosiale mediene på plass. I Danmark anbefaler ekspertutvalg at tech-gigantene skal ut av skolen.

Sosiale medier:

Ane Dahl Torp (som også er med i VEV) reagerer på rapporten som Kripos legger frem om at flere og flere seksuelle overgrep mot barn under 14 år starter på sosiale medier. Hun mener politikerne må ta grep, for dette går ikke lenger etter.

- Som å sende barna inn i en skog full av pedofile
Skuespiller Ane Dahl Torp mener den nye rapporten fra Kripos bør bidra til at politikerne nå endelig tar grep om aldersgrenser i sosiale medier.

«Vi foreldre har vært naive lenge nok. Barn på ni år skal ikke være på sosiale medier.»
Det forteller politioverbetjent i Kripos, Vemund Eggen Sæther, som har jobbet med flere store overgrepssaker i Norge de siste årene.

Hans beskjed promoteres på Kripos' Instagram og har vekket respons hos mange.

Nå håper Kripos at funnene blir problematisert enda mer.

- Tiden for å være naiv må være forbi
Kripos langer ut og advarer foreldre etter funn i ny rapport.

Les mer om saken med Vemund Eggen Sæther her

Kripos-rapport: Flere og flere seksuelle overgrep mot barn under 14 år starter på sosiale medier
En ny rapport fra Kripos tar for seg en rekke saker der voksne har tatt kontakt med barn på sosiale medier. De fleste sakene ender med at barnet blir utsatt for ulike former for seksuelle overgrep.

Her er selve rapporten fra Kripos.


Regjeringen og sosiale medier:

Regjeringen med kunnskapsminister Kari Nessa Nortun i spissen fortsetter arbeidet om å regulere sosiale medier og irettesetter representanter fra Google, Meta, SnapChat og TikTok sammen med digitaliseringsminister Karianne Tung.

Det ble direkte tale fra Kari Nessa Nortun som sier mener teknologiselskapene må gjøre mye mer for å hjelpe barn og foreldre. Foreldrene er dømt til å tape kampen, når styrkeforholdet blir så skjevt.

Det forventes at norske myndigheter kommer med 15-års aldersgrense. Hvordan dette skal gjennomføres er fortsatt under utredning.

Les flere detaljer fra møtet mellom Regjeringen og teknologiselskapene her:

Facebook, Meta, Snapchat og TikTok i møte med regjeringen om sosiale medier
Teknologi-gigantene gikk i strupen på hverandre under møtet med statsråder i Oslo.

Telia lanserer lynkurset for foreldre og barn som heter "Trygg på skjerm"

Dette er ikke kommersiell plassering, men nevnes fordi det er 2 medlemmer fra VEV som bidrar med faglig innhold i et gratis kurs.

Kurset gir deg som forelder mange nyttige tips og kan anbefales her: Trygg på skjerm

IT-ekspert Christer Veland Aas (medlem i VEV) bidrar med kunnskap og innhold inn veilederen sammen med Stian Barnes Simonsen, Silje Sirnes Winje, Chris Omdahl (YouTuber), Peder Kjøs (Psykolog), Marte Roa Syvertsen (Hjerneforsker). Her finner du hands-on kurs for å justere innstillinger på barnas dingser for å styre skjermtid og lære mer om menneske og maskin. Maja Lunde (medlem i VEV) bidrar også inn i den nye Podcast serien om barn og medier.

Algoritmer: It-ekspert Christer Veland Aas
Podcast Episode · Barn & medier · 16/12/2024 · 39m

IT-ekspert Christer Veland Aas (medlem i VEV), gir oss et innblikk i hvordan datafangst og algoritmer fungerer. Hva er forskjellen på ekkokammer og kaninhull? Og hvordan kan de påvirke både barna og oss voksne? Er det sånn at mobilene våre lytter til oss? Hvem har ansvar, og hvordan er lovverket rundt dette? Christer gir oss konkrete tips til hvordan vi kan ta kontroll over algoritmene, og hvordan vi som foreldre kan hjelpe barna med å navigere i den digitale hverdagen deres. Bli med på en spennende og lærerik reise inn i algoritmenes verden!

Anbefalt skjermtid: Medieviter og forfatter Maja Lunde
Podcast Episode · Barn & medier · 08/12/2024 · 31m

Vi har invitert forfatter Maja Lunde (medlem i VEV), til en samtale om barns digitale liv. Vi snakker om den rykende ferske rapporten til Skjermbruksutvalget, og Maja etterlyser tydeligere retningslinjer fra myndighetene, slik vi ser i land som Sverige og Frankrike. Har skoledigitaliseringen gått for fort? Og har vi sluppet teknologien litt for ukritisk inn på barnerommet? Hvordan går dette på bekostning av de viktigste grunnpilarene i barnas liv? Sammen prøver vi å finne en "sweet spot" for skjermtid. Vi ser på anbefalinger fra ulike helseinstanser og regner på hvor mye tid et barnedøgn bør inneholde av søvn, skole, fysisk aktivitet og fritid.

Høre alle podcast episodene her eller på din favoritt podcastspiller: https://shows.acast.com/barn-og-medier


Annet om sosiale medier:

Unge har rekordhøy gjeld: – Et konstant kjøpepress
En sparetipser og en banksjef gir kjøpepress og enkle betalingsløsninger mye av skylden for at unges gjeld har eksplodert.
Ap-statsråd om sosiale medier: – Tar for stor plass i barns liv
Digitaliseringsministeren møter de amerikanske tek-gigantene onsdag. Hun varsler nye reguleringer for å beskytte barn i sosiale medier.
REPORT on addictive design of online services and consumer protection in the EU single market | A9-0340/2023 | European Parliament
REPORT on addictive design of online services and consumer protection in the EU single market (2023/2043(INI)) Committee on the Internal Market and Consumer Protection Rapporteur: Kim Van Sparrentak

Danske skoler fri fra tech-giganter? 👩‍🏫🚫💻

I Danmark anbefaler ekspertgruppen at skolene kutter båndene til teknologigigantene! Digitale verktøy skal være reklamefrie, sporingsfrie og beskytte elevenes data, med mål om å sikre en digital infrastruktur bygget på demokratiske verdier. Pilotprosjekter med open source-løsninger er allerede på trappene. 🌟📚🔒 Dette står i sterk kontrast til det norske skjermbruksutvalgets rapport, som ikke tar et like tydelig oppgjør med tech-giganters rolle i skolen. 🇩🇰 vs. 🇳🇴

Regeringens ekspertgruppe præsenterer ny rapport om tech-giganter og digital infrastruktur
Digitaliseringsminister Caroline Stage, erhvervsminister Morten Bødskov, europaminister Marie Bjerre og regeringens ekspertgruppe om tech-giganter lancerer i dag ekspertgruppens tredje rapport. Denne gang om tech-giganters rolle som digital infrastruktur.

Les hele rapporten fra Danmark her.

Fra klasserommet:

Yngve Leine, lærer på videregående skole skriver om klasserom med mobilbruk og digitale hjelpemidler på NRK Ytring.

«Anbefalinger» og «retningslinjer» om mobilbruk og digitale hjelpemidler er utilstrekkelig. I klasserommet står jeg imot en tsunami av apati, likegyldighet og aktiv selvdistrahering fra mobiler og laptoper.
Som lærer føler jeg meg ofte maktesløs og mismodig. Hva er det jeg driver med her? Hva er hensikten med norsk skole? Det synes å være stor avstand mellom de vedtatte idealene og virkeligheten i klasserommet.

Jeg er lærer, ikke ordenspoliti
Norske skoleelever trenger ikke opplæring i å bruke PC og smarttelefon riktig. De trenger akutt hjelp til å lære hvordan de i det hele tatt skal fungere uten.

Les hele saken her...


Annet om skolen:

Nå kan Oslo-lærerne registrere vold og trusler enkelt på mobilen
Et nytt system skal gjøre det enklere for ansatte i Oslo-skolen å registrere avvik og uønskede hendelser. Byråden reiser nå rundt for å lytte til ansattes erfaringer.
Meninger: Kristin Clemet: – Kari Nessa Nordtun har ikke rett
Skolestart for seksåringer var feil. Men det ble gjort riktig.