Puls ~ uke 3
Sosiale medier blir stormaktspolitikk når Bytedance stengte TikTok i USA - for så å bli åpnet igjen. Klarer vi i EU og Norge å holde fokuset på personvern og regulering? Og i mellomtiden har Datatilsynet iverksatt tilsyn av skoler over hele landet, mens debatten om skoledigitaliseringen fortsetter.
Datatilsynet varsler tilsyn på skoler i 50 norske kommuner spredt over hele landet. Det handler om personvernet til barna våre. Og har skoledigitaliseringen egentlig fungert som tiltenkt? Hvordan står det til i den i stor grad digitaliserte norske skole, rent sosialiserings- og læringsmessig?
TikTok stenges. Så åpnes det igjen. Ryktene florerer om at Meta har kjøpt opp den amerikanske delen av TikTok. Alle de store tech-selskapene gjør tilsynelatende kur til Donald Trump.
Hvilken betydning får det for oss her hjemme? Holder EU stand for oss, eller må vi selv bli mye tydeligere på hva som er ansvarlig digitalisering og ikke? Og hvorfor er faktasjekking egentlig viktig?
Skole
Fra forrige Puls (uke 2) kan vi huske at det var fokus på Apples reklamefilm og bindinger til norske skoler. Denne uken kommer et tilsvar fra en digitaliseringsrådgiver i Time kommune.
For oss har det vært viktig å sikre at vi får god grunnkompetanse på de verktøyene vi bruker. Det kan fremstå som litt amerikanisert og unorsk med denne typen sertifiseringer, men våre lærere har selvfølgelig full frihet til å bruke andre verktøy og sine metoder i undervisningen, sier Asbjørn Hjørnevik.
Manglende kompetanse og ressurser gjør at mange kommuner ikke har oversikt over hvordan personvernet til spesielt barn og unge iveretas. Derfor iverksetter nå Datatilsynet en runde hos utvalgte kommuner.
Tilsynet knyttes til ivaretakelse av personvern og personopplysningssikkerhet i digitale læringsverktøy for opplæringsformål. Tilsynet gjennomføres i 50 norske kommuner, spredt over hele landet.
– Vi erfarer at den raske og omfattende digitaliseringen av skolen har gått på bekostning av elevenes personvern, sier Kristin Skolt, juridisk rådgiver i Datatilsynet i en pressemelding.
Maja Lunde (medlem i Vev) skriver om hvordan skjermer i timene påvirker elevene og læringsutbyttet negativt. I tillegg til å argumentere for hvorfor digitaliseringen i skolen ikke virker utjevnende.
Øyvind Husby kan umulig ha fulgt med i timen. Argumentene for skoledigitalisering som han legger frem i sin kronikk, vitner om kunnskapsmangel og et gammeldags syn på teknologi i utdanningen.
Vi i Vev ønsker også å fremme gode tiltak som foreldre og andre kan nyte godt av. Her har organisasjoner og enkeltpersoner som vi i Vev samhandler med, lagt til rette for et webinar med fokus på Trygg digital oppvekst.
Gratis webinar 11. februar: Hvor mye data samles inn fra barnas apper? Og hva blir barnas informasjon brukt til? Bli mer obs som forelder og få råd til å skape en tryggere digital oppvekst for barn og unge. Møt Barnevakten og Forbrukerrådets Finn Myrstad. Husk påmelding.
Sosiale medier
Rednote som et alternativ til TikTok? Noe bedre? Barnevakten advarer mot å flytte seg over til den kinesiske appen.
Det er ikke Maos lille røde, men det er en kinesisk app som gjerne unge kvinner bruker. Appen heter Rednote og har 300 millioner daglige brukere. Informasjonen om appen er såpass frynsete at det beste er å holde seg unna. Det er nok av andre sosiale medier å velge blant.
TV2 har også skrevet om dette.
Spørsmålet er: Er det smart å flytte fra en kinesisk, skadelig og potensiell farlig applikasjon – på vegne av nasjonal sikkerhet – over til en annen kinesisk plattform? Jeg synes ikke det. Det sier teknologiekspert Hans-Petter Nygård-Hansen. Han er skeptisk til den røde appen, som nå troner på førsteplassen.
KI
Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel sier at regjeringen ønsker å nedsette et utvalg for å gjøre viktige vurderinger knyttet til kunstig intelligens.
Utvalgets arbeid skal bidra til at vi høster fruktene av teknologien, samtidig som vi unngår negative konsekvenser. Utvalget skal gi råd til både regjeringen, utdanningsinstitusjonene og fagmiljøene [...]
Faktasjekking og redaksjonelt arbeid
Vi tar denne uken med tre ulike artikler hos Journalisten.no. Disse tar for seg ulike sider ved den tiden vi lever i, og hvordan vi kan få flere perspektiver i det å skulle forholde oss til de store teknologiplattformene og mediebildet for øvrig.
I en tid preget av økende global uro og usikkerhet, er det viktigere enn noen gang å verdsette og beskytte rollen til redaktørstyrte medier i vårt samfunn.
Hvorfor er faktasjekking viktig? Metas nylige endringer i faktasjekking, tilsynelatende for å tekkes president Donald Trump opprører her hjemme.
Vårt Land-sjefen er nå særlig bekymret for at endringene vil føre til at plattformene vil fylles med mer maskingenerert innhold av lav kvalitet.
Internasjonalt
Det kreves nå politisk mot i EU - og i Norge. Eller trekker EU seg allerede fra sine tidligere tydelige krav til tech-gigantene?
Brussels is reassessing its investigations of tech giants including Apple, Meta and Google, just as the US groups urge president-elect Donald Trump to intervene against what they characterise as overzealous EU enforcement.
Spekulasjonene når nye høyder når enkelte hevder at Meta allerede har kjøpt opp TikToks amerikanske del. Og samtidig opplever mange at emneknagger tilknyttet demokratene og deres politikk ble skjult.
TikTok returnerte til amerikanske brukere før Donald Trump ble gjeninnsatt som president – til tross for forbudet.
Nå spekulerer mange i om Meta i all hemmelighet har kjøpt opp TikTok.
De store teknologiplattformene er nå blitt en så viktig del av samfunnet og livet til mennesker over hele verden, at det oppleves som vanskelig å skulle forby eller innskrenke disse. Samtidig er det store og problematiske sider ved disse som vi ønsker å begrense, spesielt for barn og unge.
TikTok er en plattform der 170 millioner amerikanere kommuniserer og deler informasjon, inkludert politiske meninger og samfunnskritikk.
Å forby appen kan bli oppfattet som en innskrenkning av disse rettighetene, særlig når plattformen gir en stemme til mange marginaliserte grupper og utfordrer tradisjonelle mediekanaler.
Fra Bidens tydelighet på at TikTok måtte selges, til Trumps antydning til helomvending. Det ser ut til at nedstengningen kan bli kortvarig, var beskjeden mandag morgen.
Påtroppende president Donald Trump sa søndag at USA burde ha en 50 prosent eierandel i TikTok. Han oppfordrer amerikanske selskaper til «ikke å la Tiktok gå i svart».
Vi kunne denne helgen følge den pågående dramatikken rundt TikTok sin skjebne i USA. Natt til søndag var ikke appen lenger tilgjengelig for amerikanske brukere.
Videoplattforma TikTok er no stengt i USA, melder nyheitsbyrået AFP. Kongressen har tidlegare vedtatt ei lov som pålegg det kinesiske morselskapet ByteDance å selje appen innan laurdag, om han ikkje skal bli forboden i USA. Natt til søndag er appen utilgjengeleg for amerikanske brukarar, og ikkje mogleg å laste ned, melder Reuters.
Hva skjer med oss i våre egne liv når en plattform som TikTok plutselig forsvinner eller stenges? For mange er det kanskje blitt ensbetydende med hvilken identitet man har - og kanskje også jobb?
Jeg vil miste en del av meg selv. Det høres teit ut å si, men TikTok har vært definerende for meg, sier Frida Leonore Næss (20) til VG.
Fra tidligere i uken, når USAs høyesterett godkjente TikTok-forbudet.