Puls ~ uke 2

Zuckerberg fjerner faktasjekk på Facebook, Instagram og Threads. Datainnbrudd kan ha rammet 146.000 nordmenn. Osloskolen ber Apple trekke omstridt reklamefilm. Nærmere TikTok forbud i USA.

Meta fjerner faktasjekk og endre retningslinjer for innhold

Denne ukens store sak handler om Mark Zuckerberg som annonserte på tirsdag at Meta med over 3.5 milliarder brukere på sine sosiale medier, endrer retningslinjene sine og fjerner faktasjekk. Dette erstattes med community notes - hvor brukerne selv skal gå inn å eventuelt korrigere faktafeil. Begrunnelsen til Zuckerberg er at faktasjekk har feilet i mange tilfeller og har bidratt til sensur. Han snakker om "free speech" og "free expression". Mange omtaler dette også som en Trumpifisering av sosiale medier.

💡
Meta eier appene: Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger og Threads

Zuckerberg sier selskapet vil «gå tilbake til røttene» og fokusere på å redusere feil, forenkle retningslinjene og gjenopprette ytringsfriheten på plattformene.

– Vi bygde mange komplekse systemer for å moderere innhold, men problemet med komplekse systemer er at de gjør feil, sier Zuckerberg.

Meta avslutter faktasjekkprogram og innfører system likt X
Mark Zuckerberg varsler store endringer i moderering av innhold på Facebook og Instagram.

Vraker tiltak for mangfold

Kode24 skriver også om at Meta også vraker tiltak for mangfold som har gått under radaren i kjølvannet av Zuckerbergs fokus på faktasjekk. Janelle Gale, som er visepresident for HR hos Meta annonserer dette:

Avviklingen av DEI-programmene skal skje med umiddelbar virkning. DEI står i denne sammenhengen for "Diversity", "Equity" and "Inclusion", eller mangfold, likestilling og inkludering, om du vil.

Meta vraker tiltak for mangfold – viser til «politiske endringer»
Men samtidig som Meta skroter DEI-politikk etter Trump-seieren, vil Apple-styret beskytte sin.

Meta tillater brukere å anklage transpersoner og homofile

Meta ser nå ut til å tillate brukere å anklage transpersoner eller homofile for å være psykisk syke på grunn av deres kjønnsuttrykk og seksuelle orientering. Selskapet har ikke besvart forespørsler om å avklare denne policyen.

Meta-talsmann Corey Chambliss sa til WIRED at disse begrensningene vil bli lempet globalt. Da han ble spurt om selskapet vil innføre ulike retningslinjer i land med strenge regler for hatprat, viste Chambliss til Metas eksisterende retningslinjer for å forholde seg til lokale lover.

Meta Now Lets Users Say Gay and Trans People Have ‘Mental Illness’
Meta rolled out a number of changes to its “Hateful Conduct” policy Tuesday as part of a sweeping overhaul of its approach toward content moderation.

Kommentator Shazia Majid skriver en kronikk om endringen i VG:

Hva er så galt med at Meta kvitter seg med uavhengige innholdsmoderatorer, sparer milliarder av kroner, og overlater jobben til publikum?

Facebook har tross alt hatt mye problemer med moderering og sletting av innlegg som det ikke var noen grunn til å slette.

Det er i hovedsak to problemer med den nye modellen: For det første at publikum har vist seg å ikke være gode på moderering.

Meninger: Facebook-endringer kan føre til økning i løgn og desinformasjon
Meta dropper faktasjekk på Facebook og Instagram. Det er dårlig nytt.

Her annonserer Zuckerberg på sin egen Instagram kanal nyhetene om faktasjekk og endringer i retningslinjer.

Zuckerberg I 3 timer lang podcast

Zuckerberg deltok også i en 3 timer lang podcast med Joe Rogan hvor han går i dybden på egne meninger og den nye kursen han setter for Meta.

TechCrunch omtaler saken:

Det er umulig å overse timingen av disse beslutningene. Zuckerberg kunngjorde disse endringene bare noen dager før Donald Trumps innsettelse. Den påtroppende presidenten har tidligere hevdet at Metas CEO konspirerte mot ham i 2020-valget, og skal ha truet Zuckerberg med fengsel dersom det skjedde igjen.

Når det gjaldt Trump, sa Zuckerberg at han var ganske optimistisk med tanke på den kommende presidenten, fordi han «bare vil at Amerika skal vinne». CEO-en understreket hvor viktig det er å ha en regjering som forsvarer amerikanske teknologiselskaper i utlandet, tilsynelatende med henvisning til den kritikken Meta har fått fra EU.

Zuckerberg hevdet imidlertid at tidspunktet for disse endringene var rent tilfeldig, og at det aldri finnes et godt tidspunkt for store endringer i innholdsmoderering. Faktisk sa Metas CEO at disse endringene har vært under planlegging i lang tid.

Mark Zuckerberg defends Meta’s latest pivot in three-hour Joe Rogan interview | TechCrunch
Meta CEO Mark Zuckerberg defended his decision to scale back Meta’s content moderation policies in a Friday appearance on Joe Rogan’s podcast. Zuckerberg

Se hele intervjuet med Joe Rogan her:

Les mer om reaksjoner flere reaksjoner i norsk og internasjonal presse:

No Fact-Checking and More Hate Speech: Meta Goes MAGA
Mark Zuckerberg has fully adopted the language of his former right-wing critics about what constitutes censorship.
Biden fordømmer Metas avgjørelse om å droppe faktasjekking i USA
USAs president Joe Biden retter kraftig kritikk mot Metas avgjørelse om å droppe faktasjekking av innlegg på Facebook og Instagram.
Fredsprisvinner advarer mot «svært farlige tider» når Facebook slutter med faktasjekk
– Mark Zuckerberg sier at det handler om ytringsfrihet. Det er helt galt.
Ros Atkins on...24 hours on Elon Musk’s X timeline
The BBC’s Analysis editor, Ros Atkins, investigates Elon Musk’s recent posts on X about grooming gangs - and looks at how one day unfolded on his timeline.
Crowdsourced Fact-Checks, Rabbit Holes, and the Push for Transparent Algorithms
Reclaiming Your Feed: Transparent algorithms and user controls allow individuals to shape their digital experience while encouraging accountability in social media. Written by Ronni K.
X’s Community Notes feature has one job, and it’s failing to do it
A post on X that started the false claim that Haitian immigrants were eating people’s pets in Springfield, Ohio remain on Elon Musk’s platform.

Annet om sosiale medier og informasjonssikkerhet

TikTok forbud

Det går mot forbud av TikTok i USA samtidig som rykter om Elon Musk kanskje ønsker å kjøpe TikTok.

Nærmere et TikTok-forbud i USA
Høyesterett lener mot å opprettholde vedtaket om å forby videodelingstjenesten, melder Washington Post.
Tiktok om Musk-meldingen: – Rent oppspinn - Teknisk Ukeblad - Nyhetsstudio
Nyhetsstudio

En meningsytring fra Eivind Trædal som er norges mest aktive bruker av Bluesky

Jeg var bekymret for en «hysjete» og irettesettende kultur. Ikke nå lenger.
Eivind Trædal svarer Alex Iversen om Bluesky.

Skole

I store skolenyheter blant annet forfatter og medieviter vært i media Maja Lunde (medlem i VEV) hvor hun har trukket frem Apple "reklamen" om bruk av iPad i Osloskolen. Dette henger sammen med det foreldre har jobbet med i Trosterud-saken. Apple publiserte denne filmen på sine nettsteder som en case om iPad i skolen slik de gjør med mange skoler rundt om verden. Nå har Apple trukket den etter at politikerne i Oslo sier seg uenig i Utdanningsetaten i Oslo sin vurdering.

Fikk bakoversveis av det hun så: - Utnytter mindreårige
Kritikken hagler mot Oslo-skolen etter at barneskoleelever stilte opp gratis i reklamefilm for Apple. - Angrer ikke, svarer Oslo-skolen.
Det tar seg meget dårlig ut at Oslo-skolen reklamerer for Apple
Underdanigheten grenser til det pinlige.
Oslo-skolen ber Apple trekke omstridt reklamefilm
TV 2 Nyheter Livestudio - Siste nytt i dag
Lærer som droppet iPad blir flyttet mot sin vilje
Lærer Pål Finstad får ikke fortsette i jobben ved Trosterud skole etter at han varslet om ledelsen. Men foreldrene protesterer.

Foreldreerfaring med personvern i EdTech bransjen i internasjonal podcast

Christer Veland Aas (medlem i VEV) har deltatt i en serie med Angeline Corvaglia som intervjuer foreldres erfaringer med personvern i EdTech. Få med deg episoden her som handler om Christer's reise fra 2017 - hvor han jobber med å få på plass Stortingsvedtak om filter av skadelig innhold i småskolen som ledet til den første utgaven av Udir's veileder i 2019. Og alt arbeidet han har gjort frem til i dag. Hør hør.

Teknologifag i skolen

Tobias Dahl og Christian G. Falch skriver om at elever fortjener et nytt teknologifag.

Hittil har «teknologiopplæringen» vært banal: del ut en Ipad og sats på at barna automatisk får digital kompetanse. Dette har man kombinert med en problemorientert «nettvett»-undervisning. Vi må bort fra den etterskuddsvise tilnærmingen og komme over i en mer kunnskapsbasert opplæring. Da tar vi også eierskap til vår felles (teknologiske) fremtid.

Elevene fortjener et nytt teknologifag – med en «uskolsk» tilnærming
Skolens «teknologiopplæring» er banal: del ut en Ipad, sats på at det gir barna digital kompetanse og legg til litt problemorientert «nettvett»-undervisning. Elevene trenger kunnskapsbasert opplæring.

Datasikkerhet og personvern

Tusenvis av apper samler geolokasjoner om deg og det selges videre viser nye avsløringer beskrevet av WIRED.

NOEN AV VERDENS mest populære apper blir sannsynligvis utnyttet av useriøse aktører i reklamebransjen for å samle inn sensitive lokasjonsdata i stor skala. Disse dataene havner hos et lokasjonsdataselskap hvis datterselskap tidligere har solgt global lokasjonsdata til amerikanske rettshåndhevende myndigheter.

De tusenvis av appene som er nevnt i lekkede filer fra lokasjonsdataselskapet Gravy Analytics, inkluderer alt fra spill som Candy Crush og datingapper som Tinder til apper for graviditetssporing og religiøse bønneapper, både på Android og iOS. Fordi mye av datainnsamlingen skjer via reklameøkosystemet – og ikke gjennom kode utviklet av app-skaperne selv – er det sannsynlig at denne datainnsamlingen skjer uten brukernes eller til og med apputviklernes kjennskap.

Candy Crush, Tinder, MyFitnessPal: See the Thousands of Apps Hijacked to Spy on Your Location
A hack of location data company Gravy Analytics has revealed which apps are—knowingly or not—being used to collect your information behind the scenes.

Datainnbrudd kan ha rammet 146.000 nordmenn

Ifølge et skjermbilde publisert av hackerne, kan et upublisert datasett med informasjon om 146.000 norske mobilenheter være stjålet. Totalt skal over 3 millioner registreringer om folks bevegelser i Europa har blitt lekket.

Oppdaget datainnbrudd da hackeren tok kontakt
Det norsk-amerikanske IT-selskapet Unacast og Gravy Analytics bekrefter datainnbruddet.
Your Next AI Wearable Will Listen to Everything All the Time
The latest crop of AI-enabled wearables like Bee AI and Omi listen to your conversations to help organize your life. They are also normalizing embedded microphones that are always on.