Oppvåkning på gang

Vi ser nå en sakte, men sikker oppvåkning blant foreldre. Osloskolen tar grep, men er det nok? Påvirkes høstens valg gjennom sosiale medier? Tiktok er i hardt vær både her hjemme og i Europa. Og flere tar til orde for at KI må tøyles, samtidig som vi må følge med på konsekvensene for demokratiet.

Den digitale hverdagen til både liten og stor fortsetter å skape stort engasjement. Både i form av stemmer som advarer om påvirkning ved høstens valg, skadelig innhold i skolen og på skjermene i de tusen hjem; men også i mer positiv forstand. Selv om vi på ingen måte kan "friskmelde" den digitaliseringen vi har sett og fortsatt ser, er det også tydelige tegn på en positiv utvikling. Foreldre erkjenner sin rolle, tar ansvar og går sammen på stadig flere skoler om å utsette anskaffelse av smarttelefon til barna sine. Selv om det fortsatt vingles mye i det offentlige Norge, tas det nå en del grep som går i riktig retning. Temaer som for kun kort tid siden var kontroversielle eller fy-fy å ta opp, kan nå løftes fram. Derfor skal vi bare fortsette å ha fokus på, og ta kampene for en mer ansvarlig digitalisering.

Foreldrerollen og digitaliseringen

En tankevekkende kronikk fra en bekymret mamma. Som både håper på en felles enighet rundt bruk av smarttelefon (mobilregler), samt at staten nå kommer inn og gir tydeligere føringer.

På mandag kom jeg hjem og gråt. Jeg vet ikke om det var erkjennelsen av at barndommen til tredjeklassingen min går mot slutten, eller om det var fordi jeg føler meg naiv som ikke har forstått hvilken verden hun lever i.
Fra lek til likes
Gratulerer med dagen, vennen min. Her har du dårlig selvbilde resten av livet.

Siden denne saken ble publisert har enda flere foreldregrupper i mange deler av landet satt i gang arbeidet med å skaffe barna våre en smarttelefonfri barndom.

Foreldreutvalg (FAU) ved åtte barneskoler i Norge har vedtatt at de ønsker at barna skal få en smarttelefonfri barndom. Foreldre ved rundt 90 barneskoler jobber med det samme, ifølge initiativtakerne.
Foreldrenettverk jobber for en smarttelefonfri barndom i Norge
Foreldreutvalg (FAU) ved åtte barneskoler i Norge har vedtatt at de ønsker at barna skal få en smarttelefonfri barndom.

Skole

Et viktig steg på vei mot en mer ansvarlig digitalisering i skolen! Osloskolen begrenser nå tilgangen slik at elevene blant annet ikke eksponeres for skadelig innhold eller digitale distraksjoner.

Fra skolestart 2025 vil elever på 1. – 4. trinn få begrenset tilgang til internett og apper på skolens nettbrett og pc-er. Det betyr at elevene kun har tilgang til læremidler laget for undervisningen.
Sperrer tilgang til internett på 1. til 4. trinn i Osloskolen
Fra skolestart 2025 vil elever på 1. – 4. trinn få begrenset tilgang til internett og apper på skolens nettbrett og pc-er. Det betyr at elevene kun har…

Det er flott at Osloskolen nå sperrer internett, men kunnskapsministeren mener dette ikke er nok. Hun ønsker seg sperrer også i ungdomsskolen, slik at elevene kan fokusere på undervisningen - og ikke til stadighet bli distrahert eller utsatt for innhold som ikke hører hjemme i klasserommet.

Osloskolen stenger internett for de yngste elevene. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) er fornøyd, men mener tiltaket ikke går langt nok.
Nordtun jubler over nettsperre
Osloskolen stenger internett for de yngste elevene. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) er fornøyd, men mener tiltaket ikke går langt nok.

Maja Lunde (medlem i Vev) har skrevet en kronikk med noen betraktninger om filterløsningene i Osloskolen. Hun er tydelig på at distraksjoner og kommersielt innhold må ut av skolen.

Jeg har forsøkt å få svar fra både Oslo kommunes politikere og Utdanningsetaten om hvilke juridiske og pedagogiske vurderinger som ligger til grunn for filterkategoriene, uten resultat.
Ta læringen og konsentrasjonen tilbake
Debatt: – Distraksjoner og kommersielt innhold må ut av skolen.

Datatilsynet framlegger 15. mai sin rapport etter tilsyn i et utvalg norske kommuner. De vil også diskutere hvordan det kan legges opp til en mer forsvarlig bruk av digitale læringsverktøy i skolen.

Våren 2025 gjennomførte vi tilsyn med 50 kommuner angående kommunenes ivaretakelse av personvern ved bruk av digitale læringsverktøy for opplæringsformål. Hovedformålet med tilsynet er å lage praktisk og relevant veiledning for at kommunene bedre kan ivareta elevenes personvern i skolen.
Rapportlansering med funn fra tilsyn med skolesektoren
Vi har gjennomført brevkontroller og stedlig tilsyn med skolesektoren i flere kommuner. Nå inviterer vi til seminar 15. mai om funn og erfaringer. Seminaret vil både være digitalt og fysisk.

Sosiale medier

Vi håper ansvarlige myndigheter virkelig tar valgsikkerhet og -påvirkning på alvor, nå som vi nærmer oss Stortingsvalget til høsten. Samtidig må det jobbes mye raskere, bredere og med større tydelighet for å ansvarliggjøre sosiale medie-plattformer.

Valgdirektoratet er bekymret for at unge velgere dropper redaktørstyrte medier for sosiale medier. Øker faren for valgpåvirkning, mener forsker.
Bekymring for unges mediebruk før valget
Forsker advarer mot valgpåvirkning via sosiale medier.

Mens vi venter på strengere lovgivning her til lands, er Tiktok nå i søkelyset til EU for å ha spredt blant annet ekstreme slanketips til jenter og unge kvinner.

Tiktok er under granskning for å ha brutt EUs datalov etter at ekstreme slanketips har florert på appen. Snart vil tilsvarende lov gjelde i norsk rett, ifølge digitaliseringsminister Karianne Tung.
Ny lov skal beskytte unge mot farlig innhold: - Et viktig tiltak
Tiktok er under granskning for å ha brutt EUs datalov etter at ekstreme slanketips har florert på appen. Snart vil tilsvarende lov gjelde i norsk rett, ifølge digitaliseringsminister Karianne Tung.

Tiktok er også i hardt vær for å ha brutt de europeiske personvernreglene, og er nå ilagt en bot på 530 millioner euro. Her hjemme reagerer også digitaliseringsministeren på dette.

Eg er skuffa over at TikTok ikkje ser ut til å ha tatt dette på tilstrekkeleg alvor, seier Tung. Ho kallar no TikTok inn til eit møte for å få ei fullstendig utgreiing om kva tiltak dei gjennomfører for å rette opp og utbetre dei alvorlege manglane.
TikTok har fått EU-bot på 530 millionar euro
TikTok blir no kalla inn på teppet til digitaliseringsministeren etter at dei har innrømma brot på personvernet.

KI og digitaliseringen

Mens KI-toget tilsynelatende ruller ufortrødent videre, mangler det ikke på stemmer som mener vi nå må ta tydelige grep om utviklingen.

Norge har ekstremt lite kontroll over de ressursene som har blitt så dypt integrert i den demokratiske infrastrukturen vår. Den kontrollen bør vi ta tilbake. 
KI truer demokratiet. Ekspert ber oss trekke i nødbremsen
Vi kan redde det med kraftigere reguleringer, kunnskap og redaktørstyrte medier, mener Henrik Skaug Sætra.

Forsker og forfatter Inga Strümke fortsetter å være en tydelig stemme i KI-debatten. Hun mener feilsteg som det Tromsø kommune gjorde for en stund siden kunne vært unngått om de hadde vært opptatt av å kvalitetssikre, og legger til:

Hvis du har fått i oppgave å skrive en rapport, så skal du skrive den selv. Det spiller ingen rolle om det er en venn eller kunstig intelligens som har skrevet den for deg. Man skal ikke utgi seg for å skrive noe man ikke har skrevet selv.
Folk bruker kunstig intelligens feil, sier forsker Inga Strümke
Menneskelig latskap fører til uriktig bruk av KI, mener forskeren.

Den såkalte Tromsø-saken fikk nå et etterspill: Avdelingsdirektør i Tromsø kommune trekker seg. Vi håper virkelig at både Tromsø og alle andre som vurderer å bruke KI tar lærdom av denne saken.

At hun nå sier opp stillingen, er på bakgrunn av endringene i barnehage- og skolestrukturen i kommunen. I mars ble kommunen tatt i å bruke kunstig intelligens i arbeidet med et kunnskapsgrunnlag for å gjøre endringer i skolestrukturen.
Kari Henriksen trekker seg etter behandlingen av ny barnehage- og skolestruktur i Tromsø
Kari Henriksen har valgt å forlate sin stilling som avdelingsdirektør for oppvekst, utdanning og kultur i Tromsø kommune.

Nye undersøkelser viser at digitaliseringen og den digitale infrastrukturen som muliggjør denne har et enormt, negativt fotavtrykk på miljøet. Her synes vi det blir alt for passivt med uttalelser som den følgende, der digitaliseringsminister Karianne Tung ikke ønsker å ta diskusjonen om hvilke tiltak som bør iverksettes.

Statsråden understreker at vi lever i et gjennomdigitalisert samfunn. Vi er helt avhengig av den digitale infrastrukturen. Men det som er viktig, er at vi klarer å jobbe målrettet mot å få ned utslippene fra digitaliseringen.
Digitalisering belaster miljøet like mye som flytrafikken i Norge – og utslippene vil øke
Men digitaliseringsministeren vil ikke at du skal føle dataskam.

Internasjonalt

Hos våre naboer i sør har organisasjonen Digitalt ansvar undersøkt om brukere av sosiale medier opplever ulovlige innslag i feedene sine. Svaret: 4 av 10 dansker har sett ulovlig innhold på nett.

Vi har alle et ansvar for å reagere når vi ser noe ulovlig eller skadelig. Men de digitale tjenestene har ansvar for å kjøre rapporteringsmulighetene kjent og er forpliktig å gjøre dem enkle å bruke
4 av 10 dansker har sett ulovlig innhold på nettet | Barnevakten
Det er den danske organisasjonen Digitalt Ansvar som står bak undersøkelsen som avslører at 37 prosent av voksne dansker har sett ulovlig innhold på nettet. Det kan være seksuelle overgrep, en katt som blir plaget eller et barn som blir slått ned i skolegården. Når mange voksne har sett ulovlig innhold, kan man tenke seg

Dessverre er hverdagen i mange demokratier at påvirkningen inn mot valg er massiv. Og får resultater for de som ønsker å påvirke. I Romania har de kjent dette på kroppen, men vi må også være årvåkne inn mot høstens valg her hjemme.

Sist høst ble valget i Romania annullert på grunn av frykt for russisk innblanding. Nå jobbes det på spreng for å forhindre det samme skjer i dag.
Valget i Romania
Sist høst ble valget i Romania annullert på grunn av frykt for russisk innblanding. Nå jobbes det på spreng for å forhindre det samme skjer i dag.